Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Germania vrea ca ţările care refuză cotele obligatorii să plătească o compensaţie. Câţi bani ar trebui să dea România pentru fiecare refugiat refuzat

Germania va propune la reuniunea de marţi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) ca ţările ce nu acceptă să primească refugiaţi în baza unor cote obligatorii să plătească 6.500 de euro pentru fiecare imigrant refuzat.

Germania vrea ca ţările care refuză cotele obligatorii să plătească o compensaţie. Câţi bani ar trebui să dea România pentru fiecare refugiat refuzat
Comentează 0

Surse guvernamentale germane afirmă că Germania va susţine în consiliul JAI  propunerea  ca statele membre care „temporar nu sunt în măsură” să primească refugiaţi să suporte costurile întreţinerii acestora în alte state din blocul comunitar. Potrivit presei germane, citate de Agerpres, ar fi vorba despre o plată unică de 6.500 de euro pentru fiecare refugiat din cota impusă, măsură pe care guvernul german nu o consideră ca fiind o penalizare.

În mod normal, astfel de decizii în Consiliul JAI ar trebui adoptate prin consens, dar Germania a obţinut sprijinul preşedinţiei luxemburgheze a UE de a se recurge la un vot prin majoritatea calificată dacă nu va fi găsită o soluţie unanim acceptată, mai multe state din estul Europei (România, Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia şi Letonia) manifestându-se împotriva cotelor obligatorii de refugiaţi.

România este împotriva cotelor obligatorii şi este de acord cu primirea a doar 1.785 de refugiaţi, cât era convenit iniţial. Potrivit noilor propuneri ale Comisiei Europene, în ţara noastră ar urma să ajungă, în total, 6.351. În cazul în care scenariul Germaniei va deveni realitate, România ar trebu să plătească compensaţii financiare pentru 4.566 de refugiaţi ceea ce ar însemna 29.679.000 de euro.

Merkel cere reforma zonei Schengen

De asemenea, cancelarul german Angela Merkel va propune miercuri, la reuniunea Consiliului European, o reformă a zonei Schengen astfel încât toate statele membre ale acestui spaţiu să contribuie la securizarea frontierei externe. Conform surselor cutate, solicitarea privind contribuţia comună la securizarea frontierei externe a spaţiului Schengen va fi punctul cheie pe care şefa guvernului de la Berlin îl va susţine la summitul european extraordinar dedicat crizei refugiaţilor. Fără o consolidare a securităţii frontierei externe, zona Schengen este în pericol, au indicat sursele citate.

Dacă în prezent monitorizarea şi protejarea frontierei externe a spaţiului Schengen revin exclusiv ţărilor ce deţin respectiva frontieră, executivul german apreciază că în contextul actualului val migrator masiv venit dinspre ţările Africii, Asiei şi Orientului Mijlociu formula actuală nu mai este funcţională şi se impune cooperarea, coordonarea şi o mai bună integrare la acest capitol între statele spaţiului Schengen. Prin urmare, Berlinul va sprijini consolidarea Agenţiei europene pentru supravegherea frontierelor (Frontex).

Un alt punct important pe care cancelarul Merkel îl va susţine la summit va fi 'susţinerea politică şi economică a statelor vecine' cu Siria, principala sursă de refugiaţi. Esenţială va fi cooperarea cu Turcia, ţara ce găzduieşte cel mai mare număr de refugiaţi sirieni (circa două milioane) şi locul de unde aceştia pleacă înspre Europa, Berlinul dorind dezvoltarea unui 'dialog în mod clar consolidat' cu guvernul turc. În viziunea guvernului german, discuţiile cu Ankara trebuie să aibă în vedere mai ales securizarea frontierei dintre Turcia şi Grecia şi găsirea unor formule consensuale pentru stabilizarea situaţiei în Siria.

Atât Uniunea Europeană, cât şi Turcia doresc încetarea conflictului armat din Siria, dar au opinii diferite asupra căilor de urmat pentru realizarea acestui obiectiv, au recunoscut sursele intervievate de EFE.

Cât despre cotele obligatorii de împărţire a migranţilor între statele UE, iniţiativă susţinută intens de Germania, sursele citate au menţionat că această chestiune nu se află pe agenda summitului european, soluţionarea ei revenind Consiliului JAI.

sursa: gândul.info

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite