Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Generația „facebook”. Cum să scăpăm de dependență?

Generația „facebook”. Cum să scăpăm de dependență?
Comentează 2

Cu toți suntem dependenți de ceva sau de cineva, dar câți dintre noi conștientizăm acest lucru? Cu atât mai mult, câți dintre noi se pot detașa de viciile care ne creează o plăcere bolnavă? Spun „bolnavă” pentru că are efecte negative asupra organismului, dar în special a minții noastre.

De exemplu, renumitul site de socializare „facebook” are cel mai mare efect asupra oamenilor, dar în special a tinerelor generații. Utilizarea substanțială a site-urilor de rețele sociale de către adolescenți a ridicat probleme cu privire la confidențialitate și securitate, dar nu numai. Aceștia depind de mediul virtual, iar viața lor e expusă public. Dar cum ajung oamenii să devină dependenți?

În primul rând, orice dependență începe cu iluzia deținerii controlului. Dependentul se amăgește singur, susținând că el alege să facă un anumit lucru, oprindu-se din acțiune oricând dorește. Nimic mai fals! De fapt el suferă în lipsa stimulentului dătător de „plăcere”, acest disconfort intens numindu-se „adicție”, o boală care ascunde multe trăiri negative, precum lipsa stimei de sine, a neîncrederii în forțele proprii, nevoia de atașament și teama de abandon, acești factori determinanți aducând frustări majore, chiar provocând depresie sau anxietate.

Majoritatea adicțiilor sunt simptome care sugerează evitarea confruntării unor probleme. Atunci când omul se simte stresat și are din ce în ce mai puține mijloace de a face față stresului, „drogul” devine soluția, în acest caz facebook-ul.

Cum scăpăm de această dependență? Ei bine, primul pas este conșientizarea. Lipsa timpului pentru alte activități, preocuparea continuă de „ce mai e pe facebook” sunt semne ale unei tulburări. Excesul de dopamină, deși ne face să ne simțim grozav, duce la hiperactivitate și la scăderea puterii de concentrare, de aceea trebuie să ne impunem singuri un program strict de la care să nu ne abatem. Avem nevoie de voință și motivație, iar dacă nu o avem, terapia psihologică ne poate ajuta. Scopul terapiei este de a ajuta persoana să devină mai activă și independentă și să învețe să construiască  relații sănătoase. Strategiile specifice pot include dezvoltarea încrederii în sine și dezvoltarea de noi atitudini și perspective despre propria persoană și raportul cu alte persoane și experiențe de viață, așadar poate fi de real folos.

Nu ezita să ceri ajutor! 

 

Denisa-Patricia Moţ

Studentă la psihologie,


Scrie un comentariu

trimite