Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Festivalul Național de Literatură "Dorel Sibii" de la Săvârșin (ediția XIX)

Sfârșitul săptămânii a adus cu el și un mare eveniment cultural pentru județul Arad, fiind unul dintre cele mai longevive de acest gen,festival care  în acest an ajuns la ediția a XIX-a.

Festivalul Național de Literatură
Comentează 0

Festivalul de literatură „Dorel Sibii”, desfășurat la Săvârșin, a fost unul de excepție și în acest an. Așa cum se obișnuiește în fiecare toamnă sub patronajul scriitorului Dorel Sibii, care a crescut și a trăit pe meleagurile Săvârșinului fiind autorul mai multor volume de poezie, proză și teatru, Săvârșinul este gazda festivalului de literatură care an de an își așteaptă musafirii.

După dispariția acestuia la doar 53 de ani, un grup de scriitori arădeni, membrii ai Uniunii Scriitorilor din România și colaboratori ai revistei Arca, au hotărât ca în fiecare an să aibă loc la Săvârșin, un festival al literaturii în amintirea lui Dorel Sibii.

În fiecare an participă scriitori din vestul țării și din străinătate, iar de peste zece ani, acestui eveniment s-a alăturat și Fundația Culturală „Principesa Margareta” ca un partener de valoare alături de Centrul Cultural Județean Arad (care este principalul organizator),împreună cu primăria Săvârșin, revista Arca și Filiala U.S.R. Arad.

Evenimentul a avut loc într-o clădire (muzeul automobilului) în parcului Regal din Săvârșin, unde scriitorii și-au expus lucrările timp de câteva ore. Cu această ocazie s-au făcut dezbateri specifice literaturii române.

Ca o noutate a ediţiei din acest an este ceea ce s-a numit „Calea Regală“, o lectură publică maraton la care au participat toţi poeţii şi prozatorii prezenţi la festival, în număr de aproximativ 40 de creatori.

S-au acordat și premii în special cel al Fundației „Principesa Margareta”. Principesa Margareta s-a alăturat proiectului, oferind în fiecare an un premiu râvnit unui scriitor important din literatura noastră contemporană. Printre câştigătorii Premiului Alteţei Sale Regale, se numără: Adrian Popescu, Ion Mureşan, Daniel Vighi, Şerban Foarţă, Vasile Dan, Horia Medeleanu, Ioan Moldovan.

A doua zi a festivalului, un juriu calificat a acordat următoarele premii: Constantin Butunoi şi Nicolae Szekely - poezie; Andrei Mocuţa şi Ionel Costin - proză, precum şi un premiu special pentru fidelitate faţă de acest festival, lui Vasile Dan, care a fost şi moderatorul evenimentului.

Festivalul de Literatură de la Săvârşin a câştigat an de an în prestigiu şi personalitate și a reuşit să atragă mulți scriitori emblematici din partea de vest a ţării – Arad, Cluj, Bihor,  Hunedoara ,Timiş  şi din Voivodina(Serbia).

 Câştigătorul proaspetei ediţii a fost poetul Traian Ştef, redactor şef al  Revistei Familia din Oradea.

Galerie foto (125)


Scrie un comentariu

trimite