Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Festivalul - MONEASA PERLA FOLK la prima ediție (FOTO/VIDEO)

Moneasa a fost și va rămâne un reper cultural și turistic pe harta județului Arad pentru că dincolo de faptul că este sau a fost în trecut o renumită stațiune climaterică, Moneasa este un nume pe care toți îl rostim cu drag sau nostalgie, la gândul că Moneasa ne-a lăsat amintiri de neuitat în trecut ori în prezent.

Festivalul - MONEASA PERLA FOLK la prima ediție (FOTO/VIDEO)
Comentează 0

Deși fața stațiunii nu mai este aceeași după furtuna năpraznică care s-a abătut și asupra ei anul trecut, iată că noua înfățișare dă rafinament și frumusețe locului. Nu mai sunt brazii după care toți tânjim, de fapt după umbra lor, însă de această dată s-au plantat tei cu frunză mare, o specie de arbori repede crescătoare care va ține umbră aleei în doar câțiva ani, însă va da și un parfum plăcut atunci când vor fi în floare.

Primarul Ioan Nuțu Herbei s-a gândit bine, fiind silvicultor de profesie.,,Nu s-au mai plantat rășinoase de frica unei noi furtuni care ne-ar aduce neplăceri, brazii erau foarte bătrâni și spațiul verde de sub ei nu era foarte atractiv din cauza umbrei dese, însă în câțiva ani, teii vor da umbră aleii și vom avea și un spațiul verde mult mai elegant. Acum Moneasa dispune de mai multe locuri de parcare, dar în plus are și spațiu verde mai mult. În câțiva ani totul va arăta mult mai frumos pentru că teiul crește repede și aleea va fi din nou umbroasă,,.

Dar Moneasa nu este numai un loc pentru petrecerea concediilor, ci și un loc al evenimentelor culturale cu tradiție așa cum este „Parada Clătitelor” care în data de 28 și 29 iulie va avea o nouă ediție, făcând din Moneasa un loc foarte căutat de turiștii din județul Arad, dar și din județele limitrofe Bihor, Hunedoara, Alba, Timiș, etc.

O altă sărbătoare de anvergură la Moneasa este „Glasul Ceaunelor” care se va desfășura în toamnă, însă și concursuri de muzică populară, ușoară  precum și concursuri sportive de ciclism montan și altele. Iată că din acest an Moneasa va fi gazda unui nou festival  fiind vorba de „Moneasa Perla Folk” un festival al folkului care se dorește a fi unul tot mai cunoscut, iar iubitorii muzicii folk vor să aibă parte de încă un festival anual ca cel de la Bulci însă aici la Moneasa la poalele munților Codru-Moma.

Desigur locația este deosebit de atractivă ținând cont de faptul că acest festival se desfășoară într-o stațiune balneoclimaterică unde turiștii vin din toată țara. Nu ne rămâne decât să felicităm inițiatorii acestui frumos eveniment care aduce un plus de valoare locului și care va aduna în anii următori tot mai mulți iubitori ai muzicii.

Felicitări și primarului Ioan Nuțu Herbei pentru faptul că Primăria a fost partener și va fi și în anii următori al acestui eveniment  alături de Newsar.ro și pentru faptul că primarul are deschidere pentru toate evenimentele care fac din Moneasa un loc tot mai căutat și atractiv. Desigur că fiecare început are poate neajunsurile lui, poate trebuie mai mult mediatizat, însă important este faptul că acest festival va prinde rădăcini și la Moneasa, iar acest  lucru este în favoarea tinerilor și iubitorilor de muzică folk de pe Valea Crișului Alb în special  care nu întotdeauna pot ajunge la Bulci. Felicitări de asemenea domnului Orlando Toader pentru că dânsul este un pion important în realizarea acestui eveniment.

Evenimentul cultural care s-a desfășurat sâmbătă seara (30iunie) începând cu orele 19, a fost un început cu impact asupra spectatorilor chiar dacă a fost la prima ediție. Au urcat pe scenă Adrian Ivanițchi, Mircea Bodolan, Felix ,Nelu Pitic , Daniel Julean și „Trupa de serviciu” care au extaziat publicul prin piesele interpretate cărora publicul le cerea mereu un nou ,,bis,,.

Prezentatoarea evenimentului a fost nimeni alta decât Izabella Vekaș, o fiică a Sebișului, realizator de emisiuni TV. Atmosfera a fost foarte plăcută, iar publicul a fost antrenat la dans prin ritmul frumoaselor piese muzicale interpretate, iar piesa „Locuința mea de vară, e la țară” a fost șlagărul serii, ridicînd de pe bănci tineri și vârstnici la dans.

Programul a ținut până spre orele 23, iar ritmul muzicii s-a făcut auzit peste stațiunea Moneasa. De acum înainte muzica folk va răsuna an de an și în cunoscuta stațiune.

Sunt sigur că la următoarea ediție Moneasa va deveni neîncăpătoare și la acest eveniment cultural, alături de celelalte evenimente care au devenit traiționale la poalele Munților Codru-Moma.

Galerie foto (223)