Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Parada clătitelor la Moneasa - ediția XVII

Moneasa este și va fi întotdeauna unul dintre punctele turistice importante pe harta județului Arad, este locul unde se pot desfășura cele mai frumoase evenimente culturale arădene din județ pentru faptul că din punct de vedere turistic este locul cel mai căutat, unde vin nu numai arădenii, dar și turiști din țară sau cel puțin din județele limitrofe.

Parada clătitelor la Moneasa - ediția XVII
Comentează 0

Parada Clătitelor este cel mai important eveniment de la Moneasa care coincide cu perioada concediilor, în plină vară când lumea frecventează stațiunile turistice și balneo. Din acest an Parada Clătitelor de la Moneasa este organizat  și de Centrul Cultural Județean Arad, reprezentat prin domnul director Doru Sinaci (în prima zi, sâmbăta) cu formații de muzică ușoară și alte activități, iar a doua zi (duminica) organizarea evenimentului revine gazdei, respectiv Primăria comunei Moneasa iar atunci  au loc spectacole cu muzică populară.

Moneasa se află la poale de Codru Moma, iar în această zonă ca de altfel în toată zona munților Zărand, cântecul popular și jocul sunt acasă. S-a luat această decizie pentru a diversifica programul pentru a cuprinde toate genurile de muzică, pentru toate gusturile, având în vedere că Moneasa este stațiune de interes turistic, dar mai ales pentru faptul că Centrul Cultural Județean se implică foarte activ în tot ceea ce înseamnă cultură și tradiție, iar acest lucru nu poate decât să aducă pe viitor un plus de valoare evenimentelor culturale care se desfășoară la Moneasa.

„Am hotărât împreună cu Primăria Moneasa să ne împărţim sarcinile organizatorice pentru cele două zile de Paradă a Clătitetlor, astfel acţiunile de sâmbătă vor fi coordonate de Centrul Cultural Judeţean, iar duminică de Primăria Moneasa.

Astăzi, capul de afiş al evenimentului este celebra trupă Moonlight Breakfast, una dintre cele mai recunoscute trupe româneşti pe scena internaţională. Pe scenă vor mai urca dj cunoscuţi şi îndrăgiţi precum N’Alin și DJ Ninho. 

De asemenea, am mai pregătit activităţi sportive pentru copii şi adulţi, concursuri şi multe surprize pentru vizitatori, pe care îi aşteptăm într-un număr cât mai mare”, a subliniat domnul Doru Sinaci, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad.

Moneasa are tradiție și are potențial care trebuie exploatat atât cultural cât și turistic și am putea spune că este cartea de vizită a județului prin acest festival al clătitelor, dar și prin festivalul „Glasul Ceaunelor” care are un impact mare asupra turismului. Spun asta pentru că de câțiva ani particip la aceste frumoase evenimente și cred că  prin aceste evenimente Moneasa începe să reînvie, să redevină ,”Perla Munților Codru-Moma” așa cum era odată atât Moneasa cât și Hanul Pescăresc de la Dezna.                                                                                                                                    

Revenind la evenimentul de sâmbătă și duminică, putem afirma fără e exagera că Moneasa a fost vizitată de peste 25000 de persoane, (peste așteptările primarului din Moneasa, Nuțu Herbei, care estima circa 20.000 de vizitatori) care au venit din județ dar și din alte județe precum Hunedoara, Timiș, Bihor, Alba, chiar și din Ungaria.

Prezente la festival au fost și oficialitățile județului Arad, doamna prefect Florentina Horgea, domnul Iustin Cionca, președintele C.J. Arad, doamna Claudia Boghicevici, vice președinte C.J. Arad, domnul Doru Sinaci, directorul Centrului Cultural Județean Arad care a fost de altfel și organizatorul primei zi a festivalului. Prezent la Moneasa a fost și domnul ministru al Economiei Mihai Fifor care a vizitat stațiunea Moneasa. Comercianții nu puteau face față la cererea clieților pentru a degusta faimoasele clătite, iar micii, înghețata, grătarele și berea au fost foarte apreciate.

A doua zi, duminica, afluxul de turiști a fost nemaiîntâlnit,și încă de pe la ora 12 mașinile erau parcate pe de-o parte și alta a șoselei,  ajungînd până la podul de jos de la Primăria Moneasa, iar dinspre Sebiș coloane de mașini rulau spre Moneasa aproape bară la bară.

Se pare că niciodată Moneasa nu a fost atât de căutată ca la acest festival și cu siguranță acest lucru se va repeta pe viitor la fiecare eveniment de anvergură acolo la poale de Codru-Moma, iar fiecare eveniment cultural organizat este un pas în față pentru a revigora acest loc de basm, Moneasa.

Galerie foto (484)


Scrie un comentariu

trimite