Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

De câți bani ai nevoie ca să fii fericit

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea. Ei bine, potrivit psihologului Andrew T. Jebb, există o sumă anuală care ne poate garanta totuși împlinirea sufletească: aproximativ 100 de mii de dolari pe an. Atenție, însă! Experții susțin că un om cu prea mulți bani riscă să ajungă la polul opus: al nefericirii.

De câți bani ai nevoie ca să fii fericit
Comentează 0

Psihologul american Andrew T. Jebb şi echipa lui au analizat rezultatele studiului internațional realizat de Gallup World Poll.

Am descoperit că venitul ideal este de 95.000 de dolari pentru satisfacţia generală a indivizilor şi 60.000-75.000 de dolari pentru bunăstarea emoţională.

După mai multe analize, psihologul a ajuns la concluzia că sumele pot fi mai mari în cadrul familiilor, decât la persoanele singure. De altfel, și țara de origine are un impact puternic.

Ca să simți că ai o viață împlinită, anual ai nevoie de 125.000 de dolari dacă ești din Australia și 105.000 dacă trăiești în America de Nord. Asiaticii sunt fericiți cu 70.000 de dolari pe an și mai puțin de 50.000 de dolari îi fac pe locuitorii Europei de Est să fie satisfăcuți.

Un aspect foarte interesant al studiului, subliniat chiar de psihologul Andrew T. Jebb este modul în care oamenii „stagnează” odată ce ajung la un venit de saţietate. Aceștia preferă să nu mai coboare sau să urce pe scara materială, simțindu-se confortabili cu stabilitatea. La studiu au participat aproape două milioane de persoane din 164 de ţări.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite