Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Comuna Ususău - a doua grădiniță nouă finalizată - modernizarea continuă

Comuna Ususău e așezată într-o depresiune situată în Defileul Mureșului. Pe teritoriul comunei s-au făcut descoperiri monetare, monede grecești și romane, iar pe o culme deluroasă dintre Ususău și Lipova s-au descoperit așezări din epoca fierului și o fortificație dacică, fapt ce indică o străveche locuire a acestui teritoriu. Atestarea documentară a localităților comunei datează din epoca medievală.

Comuna Ususău - a doua grădiniță nouă finalizată - modernizarea continuă
Comentează 0

Atestarea documentară a localității Ususău este la anul 1418, la 1717, localitatea avea doar 20 de case, iar la 1786 sunt înregistrate 152 de familii. În anul 1788 se înfiinţează prima şcoală românească la care în anul 1823 sunt înscrişi 157 de elevi. La 1851 Ususăul avea 1459 locuitori, iar în anul 1900 erau 1575 locuitori.

În prima jumătate a secolului XIX, din cauza deselor inundații cauzate de râul Mureș, vatra mai multor sate se mută în locuri mai puțin expuse. Este și cazul localității Ususău, toponomia actuală păstrând amintirea vechiului amplasament.

În a doua jumătate a secolului XX, satele comunei vor ajunge în componența unor domenii. Estul comunei va face parte din domeniul familiei Mocioni, iar Ususăul din cel al contelui La Tour, în stăpânirea căruia rămâne până la instaurarea administrației române în 1919, când cea mai mare parte din hotarul comunei va fi cumpărat de preotul Dehelean.

Preotul Dehelean va contribui la ridicarea unei biserici monumentale în Ususău, una dintre cele mai impunătoare de pe Valea Mureșului, construită într-o îmbinare de stiluri, neoclasic cu rococo. Bisericile de mai mici dimensiuni din Bruznic și Zabalt datează din 1805, respectiv 1848.

Dacă în urmă cu câțiva ani buni Ususăul era o comună fără investiții și fără infrastructură, iată că acum este total schimbată, cu două grădinițe noi printre cele mai frumoase din județ, primăria punând mare bază pe învățământ și investiții.

La Ususău, dar practic în toată comuna, mereu apar schimbări  de interes local care duc spre un trai mai bun și confortabil al cetățenilor. Preluând comuna cu datorii, actualul primar, Florin Țole, evaluează situația și în timpul primului mandat reușește să recupereze datoriile moștenite, dar în același timp să facă și investiții în comună.

Pentru a reduce cheltuielile la maxim, primarul a achiziționat utilaje de construcții, astfel, a realizat toate lucrările edilitare ce se puteau face pe plan local cu utilajele proprii, economisind banii publici și direcționându-i pentru investiții în folosul comunității.

Astăzi Ususăul are un centru unic în județul Arad, cu trotuare pavate cu podețe încadrate de arbuști ornamentali la fiecare casă de pe strada principală, are toate străzile asfaltate, iar acum urmeaza  betonarea șanțurilor, printr-un proiect PNDL.

Am stat de vorbă cu primarul Florin Țole despre ceea ce a realizat și în acest an în comună, despre proiecte actuale și viitoare.

“La sfârșitul primăverii am reluat lucrările de modernizare a străzilor din Ususău și iată că acum avem toate străzile asfaltate în localitate, iar în acest moment suntem în faza în care mai avem de construit o parte din șanțurile de colectare a apelor pluviale, investiția totală fiind realizată în proporție de 70%, specificând că toate șanțurile vor fi construite din beton. Momentan lucrările s-au oprit din cauza întreruperii temporare a programului de finanțare P.N.D.L. la nivel național, sperând că acesta va fi reluat cât mai grabnic pentru a finaliza lucrările.

În urmă cu șapte luni am demarat procedura de achiziție și construire a unei noi grădinițe în localitatea Dorgoș pe care recent am dat-o în funcțiune, intr-un timp foarte scurt, cu finanțare asigurată de la Consiliul Județean Arad și din bugetul local, având toate utilitățile în conformitate cu normele în vigoare: apă curentă, încălzire centrală și toate condițiile. Aceasta este a doua grădiniță nouă construită în comună, pentru că mai avem una foarte frumoasă în localitatea Ususău, dată în folosință în urmă cu trei ani.

Tot cu fonduri de la Consiliul Județean Arad am reușit să asfaltăm și drumul comunal din Pătîrș, însă momentan doar în intravilanul localității. Asfaltarea drumului comunal Pătîrș face parte dintr-un proiect ce vizează și asfaltatea străzilor din localitatea Dorgoș și Zăbalț, proiect depus la A.F.I.R. fiind declarat eligibil, dar fără finanțare, pe care îl vom re-depune în noua sesiune de deschidere a proiectelor P.N.D.R.

Momentan la Pătîrș am asfaltat 1380 de metri, de la intrare în localitate până la ieșirea spre pădure, iar atunci când vom găsi o sursă de finanțare, vom asfalta și tronsonul de la drumul județean Dorgoș-Zăbalț până la intrarea în sat.

Un “of” al cetățenilor comunei și a locuitorilor din zonă este drumul Județean 609 ce face legătura între Zăbalț și județul Timiș, drum neasfaltat care este într-o stare foarte proastă, fiind vorba de aproximativ cinci kilometri până la limita cu județul Timiș spre localitaea Ohaba Română și mai departe, spre autostrada ce trece prin Lugoj spre Deva-București, drum foarte circulat, ce scurtează foarte mult distanța spre autostradă, dar de care nu ne putem atinge pentru că administratorul drumului este Consiliul Județean.                                                                                                                                                       

În ceea ce privește proiectele noi pentru viitor, avem multe, de la modernizări de străzi și șanțuri în toate localitățile, teren de sport sintetic la Dorgos, cămin cultural la Zabalt, amenajări de parcuri, dar pe care cu siguranță le vom detalia în momentul în care avem certitudinea finanțării lor.

De specificat este faptul că am achiziționat un teren în centrul localității Ususău, pe care intenționăm să construim noi obiective de interes local” , a încheiat primarul comunei Ususău, Florin Țole.

Galerie foto (222)