Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Comuna HĂȘMAȘ - turism și investiții

HĂŞMAȘUL  este o comună foarte frumoasă,  fiind așezată ca  aproape  toate satele de deal și munte pe firul  unei văi, de fapt este printre cele mai frumoase comune, cu  casele frumos îngrijite cu străzi asfaltate, dar mai ales cu o frumusețe aparte a locurilor, cu pădurea aproape și de multe ori ajungînd pînă în spatele caselor. Sînt cîteva sate în județul Arad care  te atrag la prima vedere , printre care Hășmașul, Urvișul, Botfeiul,  Groșeniul de peste deal și Archișul,apoi  Păiușeniul, Chisindia și încă cîteva locuri care încîntă ochiul turistului. Hășmașul pentru mine a fost și este satul  pe care  îl port  în sufletul meu și v-a rămîne toată viața așa, pentru că aici mi-am petrecut parte din vacanțe, de aici am plecat în armată și tot aici am petrecut o mică parte din perioada tinereții, am legat prietenii trainice care dăinuie și astăzi, pentru că acesti oameni, hășmășenii, sînt prietenoși, iar pe domnul primar Cornel Popa îl cunosc de pe vremea cînd era dascăl în Hășmaș , însă ne-am împrietenit și pot spune ca după aproape 30 de ani prietenia dintre noi a rămas neștirbită. Mă bucur din suflet  ori de cîte oră întîlnesc acest om deosebit. Sînt plăcut surprins  cînd văd ceea ce a realizat pentru Hășmaș ca Primar, mă bucur că Hașmașul este printre cele mai frumoase comune  și întotdeauna revin cu mult drag  in sat.

Comuna HĂȘMAȘ - turism și investiții
Comentează 1

Când vine vorba despre realizări, primarul Cornel Popa şi echipa sa, au cu ce se mândri.

"În ultima perioadă am realizat infrastructura rutieră în  comună pe o lungime de, 5,5 km , respectiv DC 10 (Hăşmaş - Clit)  cu lungimea de 2.5 km  și DC 12 (Hăşmaş - Urvişul de Beliu), cu lungimea de 3 km acesta fiind realizat din fonduri europene.

Am asfaltat toate străzile din centrul de comună inclusiv podurile peste cele 4 pâraie, și am realizat punți pietonale , toate din fonduri proprii cu material local şi cu forţă de muncă de la Primărie. S-au decolmatat văile Hăşmaş - Urviş - Clit, salvând astfel de inundaţii zeci de hectare de teren arabil.

Centrul de zi pentru Copii de la Botfei, este realizat cu fonduri guvernamentale şi locale. El va găzdui 15 copii şcolari de la Botfei, proveniţi din familii sărace. Aici copii îşi vor face lecţiile, vor avea posibilitatea de a folosi calculatorul, şi vor primi şi o masă, totul sub supravegherea unui educator, precum şi al unui psiholog voluntar.

De asemenea,am finalizat proiectul turistic în cadrul măsurii 3.1.3. prin PNDR 2007-2013. Proiectul pune în valoare frumuseţile naturale deosebite ale zonei, cultura tradiţională şi arta culinară locală. Realizarea acestui proiect a fost posibilă prin fonduri U.E, de aproximativ 160.000 de euro. Vorbim despre un refugiu turistic, cu 6 locui de cazare, grupuri sanitare, bucătărie, totul la standarde înalte, alimentarea cu apă fiind făcută prin foraj la 40 de metri adîncime iar apa caldă fiind asigurată  prin panouri solare. Curentul electric este asigurat de un generator care produce curent. Curând se va finaliza marcajul traseului turistic prin toată comuna, cu panouri bilingve de direcţionare. Se vor instala şi 4 panouri mari de informare cu prezentarea traseului turistic şi multe alte informaţii utile. Traseul începe în localitatea Comănești, apoi urmează cursul văii Botfei, urcă pe crestele Codrului Moma, coboară pe valea Clitului până în sat şi se închide prin refugiul turistic de pe valea Urvişului. Traseul poate fi străbătut cu maşina, la pas, dar şi cu bicicleta pentru doritori. De-a lungul lui are 10 puncte de interes: La Comăneşti - Grotele Haiducilor, Moara pe apă, o pescărie; La Botfei - cetatea dacică, o păstrăvărie, două cabane de vânătoare şi mormântul haiducului Matei, unde intenţionăm să ridicăm o troiţă în cinstea acestui bărbat adevărat al vremilor sale;(povestea acestui haiduc al codrilor într-un articol viitor) La capătul văii Clit - avem o pădure de codrii seculari din specia fag, și cetatea dacică de la Gureţul Negrilor.

Trecem mai departe cu realizările, vorbind despre un teren de sport cu covor sintetic la şcoală, am amenajat locuri de joacă pentru copii, acolo unde sunt grădiniţe. apoi am lucrat la modernizarea centrului civic al Hăşmaşului, cu trotuare, canalizare pluvială acoperită, parc cu spaţii verzi, o staţie auto, dar şi un loc frumos amenajat pentru vîrstnici și pentru pensionari. Nu în ultimul rând vreau să specific că am ajutat financiar toate lăcaşurile de cult, indiferent de confesiune lor.

Cu fonduri U.E am dotat cu utilaje serviciul de deszăpezire şi întreţinere spaţii verzi cu tractor cu lamă, remorcă, sărăriţă, vidanjă, tractoraş pentru tuns gazon şi iarbă, motocositoare, utilaj pentru toaletat pomii, tocătoare, agregat curăţat acostamente la drumuri şi străzi. Sperăm să primim prin donaţii din Germania şi o maşină de pompieri care să completeze dotarea actuală de la S.V.S.U.

Ca şi proiecte de viitor, vrem să asfaltăm toate străzile din cele 5 sate aparținătoare, proiectul fiind depus din noiembrie  la C.R.F.I.R. Timişoara şi aşteptăm să fie evaluat pentru a primi finanțare. De asemenea, extinderea alimentării cu apă potabilă în cele 4 sate rămase: Urviş, Clit, Botfei şi Agrişu Mic. Modernizarea, extinderea şi dotarea cu echipament didactic al şcolii gimnaziale şi al grădiniţei din Hăşmaş. La fel şi la grădiniţa din Botfei, însă pe un alt program de finanţare. Vrem să modernizăm toate căminele culturale din comună. Construcţia unor capele în cimitirele celor 6 sate. Amenajarea unei baze sportive moderne la Hăşmaş și modernizarea sistemului de iluminat public dar şi sistem de supraveghere video amplasat în fiecare sat. Amenajarea unei case muzeu la Agrişu Mic acest lucru fiind o dorință mai veche  a noastră. 

Vreau să informez cetățenii că la 1 Mai se va organiza, la căminul cultural Hăşmaş, un spectacol folcloric, susţinut de Ansamblul Codrenii Hăşmaşului şi Stelele Bihorului, urmat de tradiţionalul Bal.

Aflându-ne în preajma Sfintelor Sărbători ale Paştelui urez tuturor hăşmăşenilor, oriunde ar fi, sănătate, bucurii şi inimi curate, şi îi aşteptăm cu drag acasă", spune primarul comunei Hăşmaş, Cornel Popa.

l

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite