Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ploile violente au făcut ravagii în Arad și în țară. România, sub cod de inundaţii şi furtuni, până marţi

Meteorologii anunță că vremea se înrăutățește. Toată țara este vizată de furtuni. În 18 județe din centrul și sudul țării a fost extins din această după-amiază codul PORTOCALIU de furtuni. În restul țării e cod GALBEN de ploi abundente. Va turna cu găleata, vor fi chiar și 80 l/mp. În plus, râurile din bazinele hidrografice Vedea, Olt și Argeș amenință să iasă din matcă. Astfel, este și cod portocaliu de inundații în 13 județe. La Ministerul de Interne a avut loc ședință de urgență cu prefecții din zonele vizate: Carmen Dan a cerut implicare fermă şi a anunţat că 21 000 de jandarmi, pompieri şi poliţişti sunt pregătiţi să intervină.

Ploile violente au făcut ravagii în Arad și în țară. România, sub cod de inundaţii şi furtuni, până marţi
Comentează 1

În urma fenomenelor hidro-meteorologice s-au semnalat, duminică, efecte negative în 13 localităţi din judeţele Alba, Argeş, Arad, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Covasna, Harghita, Mureş, Teleorman, Vâlcea şi în municipiul Bucureşti, informează MAI.

Efectivele MAI au intervenit, în principal, pentru evacuarea apei din 16 case, 119 curţi şi 34 subsoluri şi pentru degajarea copacilor care au fost doborâţi de vânt şi a acoperişurilor desprinse.

Circulaţia rutieră a fost afectată pe un drum naţional (DN 13 - judeţul Mureş) şi 2 drumuri judeţene (DJ 112F - judeţul Braşov şi DJ 107 - judeţul Alba).

Potrivit MAI, pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul populaţiei afectate de inundaţii din judeţul Bacău, IGSU a dispus suplimentarea mijloacelor de intervenţie cu 15 motopompe dislocate de la inspectoratele pentru situaţii de urgenta ale judeţelor Galaţi, Vaslui şi Brăila: 7 de la ISU Galaţi, 5 de la ISU Vaslui şi 3 de la ISU Brăila.

În sprijinul structurilor de intervenţie hunedorene, 30 de pompieri, 2 motopompe remorcabile şi 4 motopompe transportabile din cadrul ISU Bihor şi ISU Timiş vor interveni în sprijinul populaţiei afectate de inundaţii din judeţul Hunedoara.

Cel mai afectat judeţ a fost Alba, unde a fost crescut nivelul de alertă la nivelul gărzii de intervenţie Blaj din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Alba, în vederea suplimentării forţelor care acţionează în teren, precizează MAI.

În judeţul Alba, în localitatea Şona, au fost evacuate temporar 14 persoane, care sunt cazate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale. Se intervine pentru evacuarea apei din 3 case, 2 beciuri şi 40 de gospodării.

De asemenea, în localitatea Veseuşi, un echipaj medical care se deplasa pentru preluarea unui copil ce prezenta febră, tuse şi vărsături nu a putut ajunge din cauza viiturilor care au blocat drumul în localitatea Şona. La faţa locului, s-a deplasat un echipaj de poliţie pentru preluarea ambulanţei SAJ şi îndrumarea acesteia pe o rută ocolitoare. Copilul a fost preluat de echipajul medical la ora 17,00. Pe DJ 107 în dreptul localităţii Şona traficul rutier este închis.

În judeţul Mureş, pompierii au intervenit în sprijinul autorităţilor şi localnicilor din Valea Cărbunarilor pentru degajarea apei acumulate pe un tronson din DN 13. Prin efortul comun al forţelor angrenate, s-a reuşit remedierea situaţiei şi reluarea traficului, în condiţii de normalitate. De asemenea, se intervine în localitatea Vânători pentru evacuarea apei din gospodăriile populaţiei şi din beciurile inundate din cauza ploilor (75 de gospodării, 25 de subsoluri şi 12 case), informează sursa citată.

În judeţul Braşov, în localitatea Moieciu de Sus, s-a încheiat misiunea de degajarea a drumului DJ112F unde, din cauza ploii abundente, pe carosabil căzuseră pietre. Circulaţia se desfăşoară normal.

Arad: Acoperişuri smulse şi copaci doborâţi în urma unei furtuni

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă 'Vasile Goldiş' Arad au fost solicitaţi să intervină duminică, după ce o furtună puternică a smuls acoperişuri şi a doborât copaci în municipiu.

''Simultan, pompierii militari au acţionat pe bulevardul Revoluţiei unde, în faţa Hotelului 'Continental', un brad a căzut pe trotuar, şi respectiv pe bulevardul Decebal, unde acoperişul de tablă al unei clădiri a fost smuls de vânt. Din fericire, în ambele cazuri, nimeni nu a fost rănit, pompierii reuşind să elibereze zona în scurt timp. De menţionat că în cazul clădirii de pe bulevardul Decebal, pompierii au fixat pe acoperiş tabla care ameninţa să cadă peste maşinile de pe stradă. Pompierii militari au intervenit, de asemenea, pe bulevardul Dragalina (stradă paralelă cu bulevardul Decebal), unde un copac cu tulpina nu foarte groasă a fost rupt de vânt şi a căzut peste un autoturism aflat în parcare, producând acestuia daune minore'', a declarat presei maior George Pleşca, purtător de cuvânt al ISU Arad.

Potrivit acestuia, pompierii au mai fost solicitaţi să intervină la un bloc de locuinţe de pe strada Conduraşilor din municipiul Arad, pentru a fixa tabla desprinsă de pe acoperiş.

''Ultima intervenţie s-a consumat în Zona Industrială Vest, la Vama (ANAF), unde o poartă metalică a căzut peste un bărbat, la faţa locului deplasându-se echipajul de descarcerare pentru a-l elibera pe bărbatul respectiv'', a adăugat purtătorul de cuvânt al ISU Arad, conform Agerpres.

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite