Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce trebuie să faci ca să îţi pregăteşti maşina de iarnă. Cât costă o verificare la un service auto

Pregătirea maşinii de iarnă, pe lângă montarea anvelopelor de iarnă, presupune şi verificarea mai multor instalaţii şi piese ale autoturismului. Recomandată este o vizită la service, însă unele verificări pot fi făcute de către proprietar chiar în faţa blocului, mai ales că în zilele următoare se anunţă vreme frumoasă.

Ce trebuie să faci ca să îţi pregăteşti maşina de iarnă. Cât costă o verificare la un service auto
Comentează 8

"Pregătirea maşinii pentru iarnă presupune verificarea concentraţiei de anitgel, verificarea bateriei, verificarea instalaţiei de încălzire, precum şi montarea cauciucurilor de iarnă. O astfel de verificare, dacă se schimbă şi antigelul, care costă în jur de 100 de lei, îl va costa pe proprietar în jur de 250 de lei, din care 80 de lei va costa schimbarea cauciucurilor de vară cu cele de iarnă, dacă acestea există deja", a spus pentru România TV, Mihai Rotaru, administrator smautoservice.ro.

Mulţi şoferi au probleme cu automobilul odată cu venirea anotimpului rece, pentru că nu fac scurta vizită la service înainte de instalarea temperaturilor sub 0 grade.

Bateria poate juca feste proprietarului pe timp rece, întrucât este mult mai solicitată decât în restul anotimpurilor. Pornirea motorului necesită un curent de 2-3 ori mai mare decât vara. De asemenea, pornirea concomitentă a unor accesorii, a termostatului, a ştergătoarelor, a luminilor, poate crea probleme bateriei, mai ales dacă este mai veche. Preventiv, fără vizita la service, proprietarul poate doar încărca cu lichid bateria. 

Utilizarea corectă a bateriei pe timpul rece

Bateria trebuie menajată iarna. Nu trebuie pornite simultan instalaţia audio, degivrarea, aeroterma climatizării pe viteză maximă, luminile, ştergătoarele. Dacă temperatura scade sub -8°C, este recomandată aprinderea farurilor pentru câteva minute pentru a "încălzi" bateria, înainte de a acţiona demarorul. De asemenea, nu se recomandă menţinerea farurilor aprinse sau a altui consumator activat, cu motorul oprit decât dacă este strict necesar.

Antigelul poate fi completat în faţa blocului

Mersul cu maşina la verificarea periodică presupune şi controlul antigelului, însă sunt şi şoferi care calcă din an în Paşte pe la service. Categoria din urmă este bine să verifice nivelul lichidului de răcire din vasul de expansiune, mai ales dacă au completat cu apă. Completarea cu antigel se face când motorul este rece.

Alte probleme ale şoferilor pe timpul iernii

Încuietorile îngheţate. Pentru a nu se ajunge în această situaţie, este recomandat ca fiecare şofer să aibă pregătit un spray special împotriva îngheţului, cu care să pulverizeze seara încuietorile maşinii. Este bine să se pulverizeze spray siliconic şi pe chederele uşilor, astfel evitându-se lipirea uşilor la ger.

Ştergătoarele de parbriz

Inspectati ştergatoarele şi lichidul pentru curăţarea parbrizului. Vizibilitatea este foarte importantă în timpul iernii, pentru că este deseori compromisă de precipitaţii, acumulări de sare pe parbriz şi lumina naturală redusă. Durata de viaţă a lamelei unui ştregător este de 1 an. Dacă acestea sunt vechi, înlocuiţi-le. Verificaţi, de asemenea, rezervorului lichidului pentru curăţarea parbrizului. Cel mai grav lucru care se poate întâmpla este să rămâneţi făra lichid de curăţare a parbrizului în timpul unei furtuni violente de iarnă sau să descoperiţi că ştergătoarele nu funcţionează corect.

Frâna de mână

Este bine să nu folosiţi frâna de mână când este foarte frig afară. Puteţi avea surpriza neplăcută a îngheţării cablului şi a imposibilităţii eliberării frânei de mână, a doua zi, dimineaţa, când vreţi să plecaţi de pe loc.

Trusa pentru iarnă grea trebuie să conţină:

- lanternă

- cabluri pentru alimentarea bateriei, o trusa de unelte şi lanţuri pentru cauciucuri

- pătură, haine călduroase şi mănuşi

- sac cu nisip, sare

- perie pentru zăpadă, răzuitoare pentru gheaţă şi lopată pentru zăpadă-rezervă de lichid de curăţare a parbrizului.

Suma plătită la verificarea maşinii pentru iarnă poate creşte considerabil dacă proprietarul nu are cauciucuri de iarnă sau cele vechi sunt mult prea uzate. "O verificare de iarnă a maşinii, cu tot cu înclouirea cauciucurilor de iarnă va costa în jur de 1300-1400 de lei, în funcţie de dimensiunile anvelopelor", a precizat Mihai Rotaru. 

Sursa: rtv.net


 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite