Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce modificări aduce 1 iulie în buzunarele românilor

1 iulie vine cu o serie de modificări legislative și fiscale cu impact direct în buzunarele românilor.

Ce modificări aduce 1 iulie în buzunarele românilor
Comentează 0

Mamele cu copii până în 2 ani primesc indemnizații mai mari și pe o perioadă extinsă de timp, consumatorii casnici vor plăti mai puțin pe gazele naturale, iar șoferii care își înmatriculează mașinile primesc taloane auto noi.

Tot de la 1 iulie, asigurații din sistemul public de sănătate vor beneficia de mai multe servicii medicale și două formulare fiscale controversate se simplifică și vor face mai ușoară viața firmelor și oamenilor de afaceri.

Concediul de creștere a copilului, 2 ani cu 85% din salariu

Procedurile de acordare a indemnizației și concediului pentru creșterea copilului, simplificate de la 1 iulie 2016.

Procedurile de acordare a indemnizației și concediului pentru creșterea copilului vor fi simplificate începând cu data de 1 iulie 2016, după ce Guvernul a modificat și completat normele de aplicare a programului în așa fel încât reglementările introduse recent în lege de către Parlament să fie aplicate unitar.

Practic, hotărârea de Guvern adoptată ieri prevede drepturile noi ce vor fi stabilite începând cu 1 iulie 2016, urmând ca prin ordin al ministrului Muncii să fie stabilite reglementări privind drepturile aflate deja în plată. Cele două acte normative vor fi publicate concomitent în Monitorul Oficial.

Ce prevede hotărârea de Guvern

Hotărârea de Guvern vizează, în principal, două aspecte:

1. Modul de aplicare a drepturilor noi ce vor fi stabilite începând cu 1 iulie 2016:

- modul de stabilire a celor 12 luni de eligibilitate din ultimii 2 ani înainte de nașterea copilului, în vederea acordării dreptului la concediu și indemnizație lunară, respectiv:

- din 12 luni consecutive, în cazul în care în această perioadă se realizează fără întrerupere venituri supuse impozitului și/sau se înregistrează una sau mai multe dintre situațiile asimilate prevăzute de ordonanța de urgență (șomaj, concedii medicale, perioade de studii preuniversitare/universitare sau postuniversitare etc.);

- din 12 luni succesive, în care sunt îndeplinite condițiile de acordare, în cazul în care în perioada de 2 ani, realizarea veniturilor supuse impozitului și/sau înregistrarea uneia sau mai multora dintre situațiile prevăzute de lege (la art. 2 alin.(5) din ordonanța de urgență) s-au produs cu întreruperi.

- modalitatea de a stabilire a veniturilor care se iau în calcul în raport cu perioada de eligibilitate;

- reglementarea, în condițiile prevăzute de Legea nr. 66/2016, a modului de acordare a stimulentului de inserție și, respectiv, de prelungire a perioadei de acordare a acestuia, cu respectarea termenului de cel puțin 60 zile înainte de finalizarea concediului pentru întoarcerea la activitatea profesională;

- includerea indemnizației care se acordă persoanelor care au copii cu handicap în întreținere și care optează pentru program de lucru redus și corelarea cu procedura de acordare a celorlalte drepturi prevăzute de OUG nr.111/2010 cu modificările și completările ulterioare;

- modificarea anexei privind cererea și declarația pe propria răspundere pentru solicitarea dreptului.

De asemenea, se reglementează și faptul că persoanele care au născut anterior intrării în vigoare a Legii nr.66/2016 și care nu au îndeplinit condițiile de eligibilitate prevăzute de OUG nr.111/2010 cu modificările și completările ulterioare, dar îndeplinesc condițiile mai favorabile referitoare la cele 12 luni de eligibilitate din ultimii 2 ani înainte de nașterea copilului pot beneficia de drepturile conferite de lege, de la data depunerii cererii.

Noi cărți de identitate pentru mașini

Autovehiculele noi, dar și cele la mâna a doua, aduse în țară pentru înmatriculare, vor primi cărți de intentitate auto de tip nou de la 1 iulie. RAR va actualiza conținutul pentru ca proprietarii și autoritățile să aibă mai multe informații cu privire la datele tehnice ale mașinii, unele necesare la stabilirea impozitelor, după cum a spus directorul general al instituţiei, George Dincă.

Citeste mai mult pe realitatea.net

 


Scrie un comentariu

trimite