Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Atac decisiv al Parlamentului asupra justiției

PSD renunță la doliu național pentru a da atacul asupra Justiției. După ce au schimbat regulamentul pentru a trece pe repede înainte legile justiției, Comisia Iordache revine, astăzi, la muncă, în zi de doliu național.

Atac decisiv al Parlamentului asupra justiției
Comentează 0

Inițial, aleșii au decis că nu vor lucra în aceste zile, dar acum s-au răzgandit. De ce? Sub pretextul punerii în acord cu o directivă europeană, PSD și ALDE propun o serie de amendamente scandaloase care sunt de fapt, scut pentru politicienii penali. Astfel, suspecții de corupție nu mai pot fi arestați preventiv, nu mai pot fi folosite înregistrări făcute de martori, inculpații nu mai pot fi prezentați în imagini purtând cătușe, iar autoritătile nu se pot referi la persoanele anchetate ca si cum ar fi fost deja condamnate. Totodată, nici DNA nu ar mai putea emite comunicate când un inculpat este pus sub urmărire penală. În documentul atașat, se regăsesc amendamentele propuse.

Astfel, această Directivă prevede că statele membre "se asigură" că persoanele suspectate şi acuzate "beneficiază" de prezumţia de nevinovăţie până la dovedirea vinovăţiei conform legii.

Directiva se aplică "persoanelor fizice care sunt suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale, în toate fazele procedurilor penale, din momentul în care o persoană este suspectată sau acuzată de comiterea unei infracţiuni sau a unei presupuse infracţiuni până când hotărârea prin care se stabileşte că persoana respectivă a comis infracţiunea în cauză rămâne definitivă".

Cum folosește PSD-ALDE această directivă

Prevederile din Directivă au și modificări propuse, și spre exemplu, printr-un amendament PSD ALDE, suspectii de coruptie nu mai pot fi arestati preventiv.

La articolul 223, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(2) Măsura arestării preventive a inculpatului poate fi luată şi dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârșit o infracțiune intenționată contra vieții, o infracțiune prin care s-a cauzat vătămarea corporala sau moartea unei persoane, o infracțiune contra securității naționale prevăzută de Codul penal si alte legi speciale, o infracțiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, de terorism şi care vizează acte de terorism, falsificare de monede ori alte valori, șantaj, viol, lipsire de libertate, ultraj, ultraj judiciar sau o altă infracțiune comisă cu violență si, cumulativ, pe baza evaluării gravitații faptei, a modului si a circumstanțelor de comitere a acesteia, a anturajului şi a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale si a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia, se constata ca privarea sa de libertate este absolut necesara pentru înlăturarea unei stări de pericol concret pentru ordinea publica”, scrie hotnews.ro.

Explicatie. Din enumerare au fost scoase in mod explicit urmtoarele infractiuni: spalarea de bani, evaziune fiscală, infracțiunile de corupție, o infracțiune săvârșită prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronică. Toate acestea exista in actualul Cod de Procedura. De notat ca infractunile de coruptie sunt cele mai comune printre politicieni, prin urmare acestia nu vor mai putea fi arestati preventiv decat daca pedeapsa prevazuta este mai mare de cinci ani.

Comunicare publică despre urmărirea penală, infracțiune

PSD şi ALDE au propus și introducerea unui articol care interzice efectiv orice „comunicare publică” referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară, încălcarea acestei „obligaţii” fiind considerată infracţiune, scrie Mediafax.

Textul amendamentului propus de PSD şi ALDE la Codul de procedură Penală are următorul conţinut:

"În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorită̆ți publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune şi se pedepseşte, potrivit legii penale”.

Fără imagini cu cătușe

Alt articol propus de PSD şi ALDE prevede că ”în cursul procesului penal este interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârşirea unor infracțiuni purtând cătuşe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalităţi de natură a induce în percepția publică că acestea ar fi vinovate de săvârşirea unor infracțiuni”.

Audierea, doar 6 ore din 24

Tot PSD şi ALDE propun ca audierea unei persoane să nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore.

”Tocmai am aflat: mâine, de la ora 11, se vor măcelări în Comisia Iordache Codul penal și Codul de procedură penală”, a scris deputatul Stelian Ion, pe Facebook, cel care este la rândul său membru în Comisia Specială.

Fișiere din articol:

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite