Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Arad, în topul celor mai puternice județe. Investițiile străine predomină

Un studiu recent arată că județul nostru se află printre cele mai puternice din țară din punct de vedere economic, iar investițiile străine predomină.

Arad, în topul celor mai puternice județe. Investițiile străine predomină
Comentează 0

Capitalul autohton este predominant în judeţele din estul ţării, iar capitalul străin în vest şi acolo unde apar investiţii străine se devoltă şi afacerile românilor, arată un studiu realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM).

Primele două judeţe din punctul de vedere al ponderii capitalului privat românesc în totalul cifrei de afaceri a judeţului sunt Teleorman și Bacău, cu peste 90%. Acestea sunt, însă, judeţele cu cele mai mici cifre de afaceri.

La polul opus, judeţe puternice economic din vestul ţării, precum Timiş (45 de miliarde de lei afaceri în 2014) sau Arad (23 de miliarde de lei) sunt dominate de capitalul străin într-o proporţie de 55-60%.

Potrivit studiului, cele mai puternice 10 judeţe din punctul de vedere al cifrei de afaceri au fost în 2014 - neluând în calcul Bucureşti şi Ilfov - următoarele: Timiş, Constanţa, Argeş, Cluj, Braşov, Prahova, Sibiu, Bihor, Mureş şi Arad. Acestea înseamnă 35% din cifra de afaceri agregată a tuturor companiilor din România, iar împreună cu Bucureştiul şi Ilfov înseamnă 75% din tot businessul românesc.

„Aceasta arată un puternic dezechilibru regional între zona de vest a ţării şi zonele de est şi de sud. Privite simetric, judeţele de la vestul ţării, precum Timiş sau Bihor, desfăşoară business total triplu faţă de Galaţi sau (respectiv) Vaslui. Acest dezechilibru este dat doar de prezenţa investiţiilor străine. În Timiş avem 54% capital străin, pe când în Galaţi doar 30%. În Bihor avem 38% capital străin, pe când în Vaslui doar 7%. Dacă se elimină companiile străine din totalul cifrei de afaceri, diferenţa de putere economică între graniţa de vest şi cea de est a României se reduce la 10-20%”, arată studiul, citat de Mediafax.

Pentru recuperarea decalajelor faţă de vestul ţării, capitalul românesc privat din Moldova trebuie sprijinit prin cheltuieli de infrastructură alocate proporţional cu ponderea populaţiei. Exemplul judeţului Constanţa, a cărui economie s-a dezvoltat substanţial ca urmare a apariţiei autostrăzii, arată că o autostradă între Bucureşti şi Iaşi ar dubla ritmul de dezvoltare din estul ţării în următorii zece ani.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite