Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Află la ce secţie trebuie să votezi şi cum îţi poţi exercita votul dacă eşti plecat din localitate

Persoanele care vor să-şi exercite dreptul de vot la ALEGERILE PARLAMENTARE trebuie să deţină acte de identitate valabile şi să se afle în ziua respectivă în judeţul în care îşi au domiciliul.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Află la ce secţie trebuie să votezi şi cum îţi poţi exercita votul dacă eşti plecat din localitate
Comentează 1

Noutatea acestor ALEGERI PARLAMENTARE constă în desfiinţarea listelor suplimentare, astfel că alegătorii pot vota numai în circumscripţia electorală (judeţul) de care aparţin. De asemenea, şi condiţiile pentru practica urnei mobile au fost înăsprite în sensul că doar cei care pot dovedi cu acte în regulă situaţia lor medicală vor beneficia de urna mobilă. 

Unde pot vota cei care sunt plecaţi din localitate în ziua alegerilor

Pe măsură ce se apropie ziua ALEGERILOR PARLAMENTARE, tot mai mulţi oameni se întreabă unde pot vota pe 11 decembrie. Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, la aceste alegeri circumscripţiile electorale sunt reprezentate de cele 41 de judeţe şi municipiul Bucureşti. 

În cazul în care, în ziua votării, alegătorii nu se află în comuna, oraşul sau municipiul în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, aceştia pot vota la orice secţie de votare din acelaşi judeţ.

Alegătorii cu domiciliul în provincie, dar care locuiesc în Bucureşti nu-şi pot exercita dreptul de vot în municipiul Bucureşti decât dacă au reşedinţa, dovedită cu viza de reşedinţă de pe actul de identitate, în Capitală.

Locuitorii municipiului Bucureşti pot vota doar în sectorul în care îşi au domiciliul sau reşedinţa.

În ceea ce îi privește pe candidați, ei îşi pot exercita dreptul de vot în orice secţie de votare din judeţul în care candidează.

Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate trebuie să prezinte în ziua votului pe lângă documentele românești și un document oficial emis de statul străin care dovedește stabilirea reşedinţei în acel stat.

Elevii şi studenţii cu drept de vot pot circula GRATUIT cu trenul către localităţile de domiciliu şi retur în perioada 8 - 12 decembrie

Pentru a facilita deplasările elevilor şi studenţilor către localităţile de domiciliu în perioada alegerilor, guvernul a decis să acorde acestora gratuitate pe calea ferată. 

Potrivit unui comunicat al CFR Călători, elevii și studenții care au drept de vot pot circula gratis cu trenul în perioada 8-12 decembrie, din localitățile în care studiază către cele de domiciliu și retur.

Gratuitatea este valabilă cu trenurile Regio și InterRegio, clasa a II-a. Biletul de călătorie se eliberează de la casele de bilete ale stațiilor de cale ferată și agențiilor de voiaj, în baza actului de identitate și a carnetului de elev/student vizat pentru anul școlar/universitar în curs, sau a adeverinței care atesta calitatea de elev/student, fiind obligatorie procurarea în același timp a biletului atât pentru dus (spre localitatea de domiciliu), cât și pentru întors (dinspre localitatea de domiciliu). Călătoria de întoarcere se va efectua în zilele de 11 sau 12 decembrie.

"Precizăm că legitimațiile de călătorie eliberate în condițiile OUG 89/2016 nu dau dreptul la modificarea contractului de transport (amânare, anticipare, întreruperea călătoriei). Pentru informații actualizate despre circulația trenurilor, călătorii sunt rugați sa se adreseze personalului nostru din stații, să consulte pagina de internet a companiei www.cfrcalatori.ro sau sa ne contacteze la numerele de telefon 021/9521", au mai spus reprezentanții companiei feroviare.

În prezent, în învăţământul de stat şi privat sunt înmatriculaţi un număr de aproximativ 520.000 studenţi. Ministerul vrea să ia această măsură în condiţiile în care alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa.

Impactul bugetar al acestei măsuri a fost estimat la 22,5 milioane lei (5 milioane euro).

Cum pot afla alegătorii la ce secţie de votare sunt arondaţi 

Persoanele care nu știu la ce secție trebuie să voteaze pot afla online, accesând site-ul Registrului Electoral

Pentru a afla la ce secţie de votare sunteţi arondaţi la ALEGERILE PARLAEMNTARE trebuie să introduceti CNP-ul, numele de familie, precum și un cod de verificare afișat pe site, iar portalul va afișa, imediat, numărul și adresa secției unde vă puteţi exercita votul.

Registrul electoral este o bază de date în format electronic administrată de AEP, cu toţi cetăţenii români, inclusiv cei cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care au împlinit 18 ani şi care au drept de vot. Acesta este actualizat permanent la nivelul primăriilor, fiind introduşi cetăţenii care au împlinit 18 ani şi fiind radiaţi cei care au decedat sau şi-au pierdut dreptul de a alege.

Duminică, 11 decembrie, sunt aşteptaţi la vot 18.272.002 de români. 

Sursa romaniatv.net


Scrie un comentariu

trimite