Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Abuzul în serviciu pe înţelesul tuturor: Achitări şi condamnări după decizia Curţii Constituţionale

Deşi vedetele mediatice a acestor zile sunt persoanele acuzate de abuz în serviciu, achitate ca urmare a dezincriminării parţiale a faptei de către Curtea Constituţională, există alte câteva sute de persoane condamnate pentru această infracţiune, după ce CCR a clarificat definiţia acestei infracţiuni.

Abuzul în serviciu pe înţelesul tuturor: Achitări şi condamnări după decizia Curţii Constituţionale
Comentează 0

O sentinţă pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia, într-un proces de abuz în serviciu judecat definitiv, a amplificat scandalul legat de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 13/2017 de modificare a Codurilor penale, care dezincrimina parţial infracţiunea de abuz în serviciu.

Asta deşi magistraţii au arătat în motivarea sentinţei de anulare a unei pedepse date pentru abuz în serviciu că decizia judecătoarească nu are legătură cu OUG 13/2017, abrogată prin OUG 14/2017. Concret, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, primită de fostul secretar al judeţului Hunedoara, Daniel Dan, punând în aplicare interpretarea dată anul trecut de către Curtea Constituţională (CCR) asupra definiţiei abuzului în serviciu.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea (foto), a încercat marţi să explice că decizia instanţei a arătat „încă o dată” că Executivul a avut dreptate cu OUG 13/2017.

„Guvernul a spus, în toată perioada de după adoptarea ordonanţei respective, că principala motivaţie o reprezintă motivaţia de a nu se ajunge la practică neunitară în instanţe, de a nu exista situaţia care din păcate s-a întâmplat sau din fericire, în care o instanţă a considerat că Constituţia trebuie respectată şi trecând termenul de 45 de zile după ce un articol a fost criticat de CCR, a considerat că nu mai produce efecte juridice”, a declarat politicanul.

Dragnea a sugerat că judecătorii de la Curtea de Apel Alba Iulia ar fi dezincriminat în totalitate infracţiunea de abuz în serviciu prin anularea sentinţei şi că OUG 13/2017 era necesară, deoarece ar fi aplicat decizia CCR şi nu s-ar fi ajuns în această situaţie. Specialiştii în drept au atras însă atenţia că în realitate, prin OUG 13/2017 erau vizate şi alte schimbări care nu apăreau în motivarea CCR cum ar fi dezincriminarea parţială a abuzului în serviciu - pentru prejudicii mai mici de 200.000 de lei, sau abrogarea neglijenţei în serviciu.

Ce a spus de fapt Curtea Costituţională Curtea Constituţională a decis, pe 15 iunie 2016, că în definiţia abuzului în serviciu, sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” trebuie interpretată prin „îndeplineşte cu încălcarea legii”. Prin „lege” înţelegându-se doar legi, ordonanţe simple şi ordonanţe de urgenţă. Nu şi dacă funcţionarul încalcă reglementări secundare: hotărâri de guvern, fişa postului, ordin ministerial, ordin de prefect, caiet de sarcini etc.

Citeste mai mult pe adev.ro


Scrie un comentariu

trimite